tiistai 27. syyskuuta 2016

oiva-tehtävä

Miten oiva-raportissa todetaan tilojen, pintojen ja välineiden puhtaus? Miten mitataan?

Oiva-raportissa tilojen puhtaus, pintojen ja välineiden puhtaus todetaan Oiva-asteikolla, eli se perustuu toiminnallisiin havaintoihin ja niiden arviointiin Oiva-arviointiasteikon avulla. Asia arvioidaan kokonaisuutena. Havaintoja on yleensä useampi kuin yksi. Valvojan tulee päättää minkä arvosanan hän antaa havaintoidensa perusteella. Mittaus tapahtuu, kun valvoja tekee käynnin tarkastettavassa kohteessa. Jokaisessa ravintolassa on omavalvontasuunnitelma, jota on noudatettava. Omavalvontasuunnitelmaan kuuluu mm. työympäristöstä ja turvallisuudesta huolehtiminen, lämpötilan mittaus ja  työhygieniasta huolehtiminen. Pintapuhdistusnäytemittari on mahdollinen, mutta yleensä paljaalla silmällä tarkistetaan järjestelmällisyys ja valvoja kirjaa sen ylös. Esimerkiksi yleisissä vessoissa käytetään yleensä valvontaraporttia johon siistijä käy merkitsemässä työnsä, tämä on osa omavalvontasuunnitelmaa. Omavalvonta on päivittäistä.


Henkilökunnan toiminta ja koulutus? Mitä vaaditaan parhaaseen hymynaamaan?


Ravintola-alan henkilökunnan tulee olla ammattitaitoista ja hygieniapassi on oltava. Hygieniapassin voi suorittaa kuka tahansa. Hygieniapassi koulutus on tärkeä asiakkaiden turvallisuuden takaamiseksi ja mm. ruokamyrkytyksien ehkäisemiseksi. Henkilökunnan tulee täyttää parhaimman hymynaaman saavuttaakseen työtapojen hygienisyys, käsihygienia, työvaatteet ja henkilökunnan terveydentila. Parhaan hymynaaman saavuttaminen vaatii sen että:

- Toiminta on vaatimusten mukaista!
- Toiminta on toteutettu lainsäädön mukaisesti.
- Elintarvikkeiden turvallisuus on varmisettu.
- Kuluttajaa ei johdeta harhaan.
- Toimija on huomannut epäkohdat itse ja hallinnut niiden korjaamisen omavalvonnallaan.

Mitä tarkoittaa elintarvikkeiden tuotantohygienia?


-Elintarvikkeiden on oltava turvallisia = kattovaatimus, tarkoittaa sitä että tuotannon on oltava täsmällistä. " Just eikä melkein"= tuote on sitä mitä luvataan, pakkaukset ovat ehjiä.

-Tuottajan vastuulla on huolehtia, että elintarvikkeet täyttävät elintarvikesäädännön vaatimukset.
-Elintarvikkeet on voitava jäljittää tuotantotilalle asti ja tuottajalla on vastuu tuottamastaan elintarvikkeesta. 
-Tuottajan on ryhdyttävä korjaaviin toimiin valvonnassa huomattujen puutteiden johdosta.

Miten varmistetaan elintarvikkeiden lämpötilojen hallinta? Miten "todistetaan" tarkastajalle?


Lämpötila mitataan ja merkitään listaan joka annetaan tarkastajalle, jos tarkastaja huomaa tässä epäkohtia, tuottaja vastaa seurauksista ja korjaa asian, tuottaja voi myös mahdollisesti ehkäistä ongelman ottamalla alkumittaukset ennen tuotteen lähettämistä eteenpäin . Lämpötilan mittaus on omavalvontasuunnitelmaa.

Mitä tarkoitetaan Oiva-raportin kohdassa myynti ja tarjoilu? Mitä asioita tarkkaillaan?

Valvoja ei tutki asiakaspalvelijan palvelukäyttäytymistä, vaan hänen ulkoista olemustaan:
-Työasu: turvalliset työkengät, hiukset eivät roiku, asiallinen vaatetu ( ei läpiäkyviä tai liian tiukkoja vaatteita)
-Hygieenisyys: haiseeko asiakaspalvelija tupakalle, ovatko vaatteet siistit, käsihygienia.
-Tuotetuntemus: asiakaspalvelija tietää erikoisruokavaliot asiakaspalvelutilanteessa. Esimerkiksi tarjoilutilanteessa osaa kertoa asiakaspalvelijalle erikoisruokavalioista ja tuotteiden sisällöstä.

Miten ravintolan tulee toimia saadakseen parhaan hymynaaman kohdassa allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet?

Ravintolan henkilökunnalla on hyvä tuotetuntemus ja he pystyvät kertomaan asiakkaalle tuotteen sisällön. Myyntipisteellä on merkitty laktoosi-intoleranteille omat tuotteet. Myös mahdollisessa myyntipakkauksessa on merkitty erityisruokavaliot.

Pakkaus- ja elintarvikekontaktimateriaalit? Vaatimukset?

Pakkauksiin on merkitty:
- Tuotesisältö
-Allergisoivat aineet
- Jäljitettävyystiedot
 -Tuotteen on oltava pakkausselosteen mukainen.

Miten ravintolassa on hoidettava elintarvikkeiden toimitukset?

- Kuljetusauto rekisteröity elintarvikekuljetuksia varten ( myös autossa omavalvontasuunnitelma)
- Kylmäketju ei saa katketa
- Oikea säilytyslämpötila säilyy myös kuljetuksen aikana.

Mitä tarkoitetaan kohdassa jäljitettävyys ja takaisinvedot?

Jäljitettävyys tarkoittaa että pakkauksessa lukee tuotteen valmistuspaikka ja yhteystiedot jos tuotteissa on esimerkiksi virheitä.
Takaisinvedossa valmistaja huomaa tuotteessa virheen joka voi aiheuttaa turvallisuusriskin= valmistaja vetää tuotteen pois markkinoilta.

Oiva- raportin esilläpito? Miksi pitää olla esillä?

Oiva- raportin esilläpito on ravintolan velvollisuus. Se on lakisääteinen. Sen on oltava sisäänkäynnin yhteydessä. Raportin on oltava esillä jotta asiakas tietää mm. tilojen siisteyden ja henkilökunnan hygieniatason. Oiva-raportissa alin hymynaama määrää kohteen arvosanan ja tason.



1 kommentti:

  1. Hyvää työtä. Joidenkin kysymysten osalta voisi vielä tarkentaa, jotta vastaus olisi täydellinen. Nyt kuitenkin oivallinen eli voit laittaa rastin seinään =)

    VastaaPoista